Note

If you cannot find what you are looking for. Please visit our sitemap

Friday, 20 February 2015

ICS Computer Notes Part 1 Chapter 7 (Windows Operating System) Short Questions from Past Papers

                  ICS Computer Notes Part 1 Chapter 7

(Windows Operating System) Short Questions from Past Papers

 
Q 1. What is meant by GUI?
Ans. Graphical User Interface most users to day work with a graphical user interface. With a graphical user interface, you interact with menus and visual images such as buttons and other graphical objects to issue commands.

Q 2. Define desktop?
Ans. Desktop is main area of MS-Windows XP; it shows the back ground image and important icons like My Computer, My Documents, etc.

Q 3. What is the use of Control Panel?
Ans. Windows XP makes the easier than ever with the Control Panel. The Control Panel features a number of tools that will help user control how Windows XP features look and etc.

Q 4. What is the purpose of Recycle Bin?
Ans. One of the main icons found on desktop is the Recycle Bin icon. When a user deletes a file, Windows XP places that file into the Recycle Bin so that it may be retrieved at a later time.

Q 5. What is Windows Explorer?
Ans. Windows Explorer is a built-in tool that allows user to browse, view, copy and delete files. Windows Explorer is automatically installed when user install MS Windows on his computer.

Q 6. What are the different Operating systems?
Ans. On the basis of the interface there are two types of Operating System:
  • Command Line Interface Operating System 
  • GUI Operating System

Q 7. List some activities of Control Panel?
Ans. The control panel is a section in Microsoft windows that enables a user to modify the computer’s settings. Changing the mouse settings, display settings, date and time, sound settings, and key board settings are just a few of the examples of what can be modified in the Control Panel.

Q 8. List different objects of Windows Operating System?
Ans. Followings are some important objects of MS Windows XP.
  • Window
  • Start Button and Start Menu
  • Icons
  • Task Bar
  • My Computer
  • My Documents
  • Control Panel

Q 9. What is meant by primary partition?
Ans. A primary partition is in which on Operating System can be installed. One MBR hard disk may contain a maximum of 4 primary partitions. An active partition is based on primary partition. Any one of the 4 primary partitions can be set as active partition.

Q 10. Why computer needs an Operation System?
Ans. The operating system has two primary functions. First it manages the computer’s resources, the computer’s hardware and any external devices. For example, the operating system controls the CPU, accesses RAM, execute programs. Second, the operating system contains instructions for running application software.

Q 11. Define event?
Ans. Event is an activity that is performed by an input device. For example mouse events are click, right click and double click, key board events are key-up and key down.

Q 12. Define Multitasking?
Ans. In multitasking, the operating system allows more than one task or program to be executed at a time in a single-user computer.

Q 13. What is File Management?
Ans. Managing file on MS-Windows is called file management. We can copy move, rename and delete files with the help of file management option of MS-Windows.

Q 14. What is primary and extended partition?
 Ans. A primary partition is in which on Operating System can be installed. One MBR hard disk may contain a maximum of 4 primary partitions. An active partition is based on primary partition. Any one of the 4 primary partitions can be set as active partition.

Q 15. Define some uses of clipboard?
Ans. Clip board is used to store the data which user want to copy or move from one location to another. User use copy command to copy selected data or objects to clipboard and use paste command to copy or move objects on destination.

Written by: Asad Hussain  &  Muhammad Jawad

1 comment: