Note

If you cannot find what you are looking for. Please visit our sitemap

Monday, 16 March 2015

FSc Notes Biology Part 1 Chapter 14 Transport

            FSc Notes Biology Part 1 Chapter 14 Transport

Q 1. What do you know about active transport?
Ans. Transfer of substances from region where its concentration is low to where it is high especially through a membrane accomplished by means of expenditure of energy from metabolism. Probably all cells can do this.

Q 2. How much of the total surface area of the root is provided by the root hairs?
Ans. Root hairs provide 67% of the total area of the root.

Q 3. Which two factors determine the water potential in plant cells?
Ans. These factors are solute potential and the pressure potential.

Q 4. What is pericardial sinus in cockroach?
Ans. It is the cavity in which lies 13-chambered heart of cockroach.

Q 5. Write down the kinds of agranulocytes.
Ans. These are monocytes and lymphocytes.

Q 6. Which veins bring blood from the legs?
Ans.  The iliac veins bring blood from the legs.

Q 7. What us haemorrhage?
Ans. The discharges of the blood from the blood vessels is called haemorrhage.

 Q 8. What us an antiserum?
Ans. The antiserum is serum, containing antibodies.

Q 9. What are blood vessels?
Ans. The vessels in which blood flows are called blood vessels. There are three types of blood vessels.
  1. Arteries
  2. Veins
  3. Capillaries
Q 10. Define osmotic or solute potential.
Ans. It is the component of water potential that takes into account the concentration of solutes in the cell. It is represented by Ψs and is always negative.

Q 11. Where are the old and worn out red blood cells destroyed?
Ans. The old and worn out red blood cells are destroyed in the spleen and liver.

Q 12. What is the condition of high blood pressure in man known as?
Ans. It is known as hypertension.

Q 13. What is thrombus?
Ans. A solid mass or plug of blood clot in a blood vessel is called thrombus.

Q 14. Why is thalassemia also called Cooley's anaemia?
Ans. It is named after an American Pediatrician, Thomas B Cooley who investigated on it.

Q 15. How much water is found in human blood plasma?
Ans. The human blood contains about 90% of water.

Q 16. Who proposed "pressure flow theory" and when?
Ans. Ernest Munch proposed ""pressure flow theory' in 1930.

Q 17. Which parts of the root serve to absorb water and salts from the soil?
Ans. These parts are the root hairs.

Q 18. Name the components of the cell wall which can imbibe water.
Ans. These are the cellulose pectin and lignin etc.

Q 19. Define transpiration.
Ans. The loss of water from the surface of the plant in the form of water vapors is known as transpiration.

Q 20. How does the rise of temperature affect the rate of transpiration in plants?
Ans. The rate of transpiration doubles for every temperature rise of about 10C within certain limits.

Q 21. Name the three main blood vessels of Earth-worm.
Ans. These are the dorsal vessel, the ventral vessel and the sub natural vessel.

Q 22. What is the average life of red blood cell of man?
Ans. The average life of a red blood cell of a man is about 120 days (4 months).

Q 23. Write a short note on heart attack.
Ans. Blockage of blood vessel in the heart by an embolus causes necrosis or damage to portion of heart muscles, a condition known as heart attack or technically myocardial infarction. Heart attack is due to disruption of control system of the heart with accompanying arrhythmia, especially ventricular fibrillation.

Q 24. Name the chambers of the human heart.
Ans. These are right and left atria and the right and left ventricles.

Q 25. Which is the chief blood distributing vessel in man?
Ans. Aorta is the chief blood distributing vessel in man.

Q 26. Define immunity.
Ans. The ability of the living organisms to withstand harmful, foreign infective agents and toxins is called immunity.

Q 27. What are lacteals?
Ans. The branches of lymph capillaries within the villi of the intestine are called lacteals.

Q 28. Define arteriosclerosis.
Ans. It is a degenerative arterial change associated with advancing age.

Q 29. What is the significance of valves in the heart of man?
Ans. The valves allow the blood to flow only in one direction.

Q 30. How much time does a heartbeat of man take?
Ans. It takes about 0.8 second.

Written By: Asad Hussain

3 comments: