Note

If you cannot find what you are looking for. Please visit our sitemap

FSc Notes Biology Part 1 Chapter 5 Variety of Life

          FSc Notes Biology Part 1 Chapter 5 Variety of Life

Q 1.What is vaccine?
Ans. A harmless variant or derivative of a pathogen that stimulates host's immune system to mount defenses against the pathogen.

Q 2. Which are the kinds of the hepatitis caused by virus yet unidentified?
Ans. There are hepatitis F and hepatitis G.

Q 3. What is virology?
Ans. The study if viruses is known as virology.

Q 4. What is the origin of the word virus?
Ans. The word virus is derived from a Latin word venome which means poisonous fluid.

Q 5. Define the term species?
Ans. Species is a group of individual which resemble with one another and can freely breed among themselves in nature to produce fertile offspring.

Q 6. Who isolated the virus from the host tobacco cells in and when?
Ans. Stanley isolated viruses from the host tobacco cells in 1935.

Q 7. When did small pox occur as epidermic in China?
Ans. In 12th Century B.C.

Q 8. Name the organism which shares the characters of both the plants as well as animals/
Ans. The organism is Euglena.

Q 9. How do antibodies like penicillin and streptomycin etc. Affect the pathogenic viruses?
Ans. The viruses are generally resistant to antibodies.

Q 10. What is the nature of nucleic acid in phages?
Ans. The nucleic acid in phages is the DNA.

Q 11. What is autotrophy?
Ans. An organism which can prepare its own food from simple inorganic material is called an autotrophic and this phenomenon is called autotrophy.

Q 12. What us HAV abbreviation for?
Ans. HAV is abbreviation for Hepatitis A virus.

Q 13. How is HIV transmitted?
Ans. It is transmitted by intimate sexual contact, use of common syringes, contact with blood and breast feeding etc.

Q 14. What does bacteriophage mean?
Ans. Bacteriophage means "bacteria eater".

Q 15. List the divisions of the biological classification system of animals.
Ans. These are the phylum, class, order, family, genus, and species.

Q 16. Is silver fish really a fish?
Ans. Not it is an insect.

Q 17. Name the five kingdoms of Whittekar.
Ans. These are Monera, Protista, Plantae, Fungi and Animalia.

Q 18. What is an obligate parasite?
Ans. An organisms which can live only as parasite in the body of the host is called as obligate parasite.

Q 19. Write down the cause and symptoms of hepatitis B.
Ans. Hepatitis B is caused by hepatitis virus HGV. Its symptoms are fatigue, loss of appetite and Jaundice.

Q 20. When was AIDS virus named and what?
Ans. AIDS virus was named in 1986 as human immunodeficiency virus (HIV).

Q 21. Define obligate parasite.
Ans. A parasite which reproduces or multiplies only in the host cell is called obligate parasite.

Q 22. Who introduced the technique of vaccination and when?
Ans. Edward Jenner introduced the technique of vaccination in 1796.

Q 23. Write down the phylum and class of zea mays.
Ans. These are anthophyta (Tracheophyta) and Monocodyledonae respectively.

Q 24. How do viruses range in size?
Ans. The viruses range in size is from 20 nm of parvoviruses to 250 nm of pox viruses.

Q 25. What is temperature phage?
Ans. The phage which causes lysogen is called temperature (lysogenic) phage.

Q 26. What is the role of capsid?
Ans. Capsid is a protein shell that encloses the virol genome. It gives definite shape to virion.

Q 27. What is the Swedish botanist, Carolus Linnaeus famous for?
Ans. Carolus Linnaeus devised a system for giving scientific names to plants and animals in 1753.

Q 28. What term did Chatton use in 1937 to describe bacteria?
Ans. The term used was procariotique.

Written By: Asad Hussain

Comments

  1. good material

    ReplyDelete
  2. very well prepared

    ReplyDelete
  3. good biology notes

    ReplyDelete
  4. very very good biology notes

    ReplyDelete
  5. Helpful for all standard students ...

    ReplyDelete

Post a Comment