Note

If you cannot find what you are looking for. Please visit our sitemap

Thursday, 2 April 2015

FSc Notes Biology Part 1 Chapter 10 Kingdom Animalia

   FSc Notes Biology Part 1 Chapter 10 Kingdom Animalia


Q 1. What is flame cell?
Ans. It is cup shaped cell with a bunch of cilia which work in its lumen. It is concerned with excretion. Flame cells are usually connected together by canals which ultimately open to the exterior of the animal.

Q 2. What are tetrapods?
Ans. All the animals having four limbs are called tetrapods. This super class is divided into following classes:
  1. Class Amphibia
  2. Class Aves
  3. Class Reptilia
  4. Class Mammalia

Q 3. Name the glass sponge of antarctica which is more than meter tall.
Ans. Its name Scolymastra joubini.

Q 4. What are nematocytes?
Ans. The nematocytes are the organs of offense and defense in the coelenterates.

Q 5. Quote examples of jawless fishes.
Ans. These are lampreys and hagfishes.

Q 6. Give example of a legless amphibian.
Ans. It is the Caecilian.

Q 7. Who proposed the word mammal?
Ans.  Linnaeus proposed the word mammal.

Q 8. How many aortic arches are formed in birds and mammals?
Ans. Only a single aortic arch is formed, right in birds  and left in mammals.

Q 9. Name a phylum which is exclusively marine.
Ans. It is phylum Echinodermata and Oxidaria.

Q 10. How do annelids respire?
Ans. The annelids respire through skin.

Q 11. State an example of a free living flat worm.
Ans.  Planaria is a free living flat worm.

Q 12. Name the intermediate host in the life cycle of tapeworm.
Ans. It is pig or cattle.

Q 13. What is the coelom of arthropods known as ?
Ans. The coelom of arthropods is known as the haemocoel.

Q 14. What is the cause of malaria?
Ans. The cause of malaria is a protozoan known as Plasmodium.

Q 15. What does the term calcareous mean?
Ans.  The term calcareous means made up of calcium carbonate.

Q 16. What are the molluscs with coiled shells known as?
Ans.  These are called gas tropods.

Q 17. Why has the name craniata been given to Vertebrate?
Ans. Since the vertebrates posses cranium, the vertebrate is also known as Craniata.

Q 18. State examples of bony fishes.
Ans. These are trout, perch plaice.

Q 19. Name two flight less birds.
Ans. These are ostrich and kiwi.

Q 20. What is the other name of external ear of mammals?
Ans. The external ear of mammals is called pinna.

Q 21. Name the early mammal like reptile which was found as fossil in Texas.
Ans. Its name is Varanope.

Q 22. What is hydrostatic skeleton?
Ans. Arrangement in animal or organ conferring rigidity by distension with fluid as movement of Oligochaeta, Polychaeta and Nematoda.

Q 23. What is book lung?
Ans. It is respiratory organ of some air breathing arachnids, consisting of projections containing blood and arranged like leaves of a book in a depression of body wall.

Q 24. Where is the food masticated in birds?
Ans. The food in birds is masticated in a thick muscular structure known as the gizzard.

Q 25. Name the protective embryonic membranes of reptiles.
Ans. These are the amnion, allantios and chorion.

Q 26. Distinguish oviparous animals from viviparous ones.
Ans. The animals which lay eggs are called oviparous e.g., birds while those which give birth to the young ones are known as viviparous. e.g., mammals.

Q 27. The teeth of some mammals asmon are known in two sets. Name them.
Ans. These are deciduous or milk set and the permanent teeth.

Q 28. In which geological period did the mammals become dominant?
Ans. The mammals became dominant in cenozoic period.

Q 29. How is malaria spread?
Ans. Malaria is spread by the bite of the female Anopheles mosquito.

Q 30. Differentiate between Anamniotes and Amniotes.
Ans. Anamniotes: The animals without fetal membrane for exp Cyclostomata, Chondrichthyes, Osteichthyes and Amphibia known as anamniotes.
Amniotes: The animals with fetal membranes for exp reptilia, aves and mammals are called amniotes.

Written By: Asad Hussain

No comments:

Post a Comment