Note

If you cannot find what you are looking for. Please visit our sitemap

Saturday, 5 August 2017

Intermediate F.Sc F.A ICS I.Com English XI Short Questions Clearing In The Sky

Intermediate F.Sc F.A ICS I.Com English XI Short Questions Clearing In The Sky (Jesse Stuart)


Q 1. Why did not the old man follow the advice of the doctor?
Ans. He did  not follow the advice  of the doctors because he felt that he would remain healthy and strong by keeping himself active. Moreover he had to support a family of five children.

Q 2. What had the doctors told the old man?
Ans. The doctors had told the old man to avoid hard work and to spend an easy life with his family, otherwise he would die.

Q 3. Where did the old man take his son?
Ans. The old man took his son to the highest point of his land. He wanted to show him the small clearing there which he had cultivated himself.

Q 4. Had the son ever been there before?
Ans. He had been there many times before with the exception of last three years. But he had not seen anything extraordinary there.

Q 5. What were the names of the vegetables the old man grew on his farm?
Ans. The old man grew potatoes, yams and tomatoes on his farm.

Q 6. Why did the old man take the steep path?
Ans. The old man took the steep path because it was one way of knowing that he was getting better all the time. He wanted to test his medical fitness.

Q 7. Why did the son at the age of six cry?
Ans. The son lost the wooden plough that his father had made him, so he began to cry.

Q 8. What were the feelings of the old man at the age of seventy?
Ans. He felt that he had lived his natural life and was now spending the bonus of his life. Therefore, he wanted to go to the places he knew and loved.

Q 9. Why had the old man planted his secret garden?
Ans. He planted the garden to have a unique kind of vegeatables with better flavour. He believed that only such new ground had the ability to produce this. It was also one way of refreshing the golden memories of his youth.

Q 10. Describe the physical appearance of the old man.
Ans. The old man is seventy years old. He is strong, vigorous, vibrant and energetic with a red wrinkled face and pale blue eyes. He is so active and smart that he can climb steep mountains. He has a cane in his hand. He has a big blue bandana.

Q 11. How did the old man feel about the land?
Ans. The old man was a great lover of nature. He loved the smell of his soil that filled his heart and soul with pleasure.

Q 12. What did the son remember from his childhood? Were these good memories?
Ans. The son remembered the vast mountains where his father and mother used to farm. The son also remembered the time when on this steep slope his father once made him a little wooden plough. He was six years old then. He lost his plough in a furrow and cried.

Q 13. What moral lesson does the story teach?
Ans. The story teaches us how to fight against odds. If we have the strength of spirit we can face every challenge boldly. It is determination and strong will power that can bring laurels for a person. If we are courageous, resolute and never ready to submit, we can achieve the most difficult targets.

Q 14. Why did Jess not want to go with his father?
Ans. Jess did not want to go because he had just finished half a mile uphill walk to meet his parents. Secondly, the weather was not pleasant enough to walk more.

Written by: Asad Hussain

No comments:

Post a Comment